МИТ #1 – АКО ТЕСТОВИТЕ ПОКАЖУВААТ НЕТОЛЕРАНЦИЈА НА НЕКОЈ ПРОДУКТ ТОЈ ВЕДНАШ МОРА ДА СЕ ИСКЛУЧИ ОД ИСХРАНАТА

ВИСТИНА: Ако тестот покажува позитивна реакција на некој прехрамбен продукт, без разлика дали постојат или не, знаци на нетолерантност (влошување на лезии на кожата, чешање и печење на слузницата на устата, оток на усните, јазикот, гасови, дијареа, итн), ако се елиминира тој продукт, ќе се намали и ризикот за почеток на нетолеранција кон овој продукт.


МИТ #2 – КАЈ БЕБИЊА ОД СЕМЕЈСТВА СО СЕМЕЈНА ИСТОРИЈА НА АТОПИЈА (АКО РОДИТЕЛИТЕ ИЛИ НЕКОЈ ОД СЕМЕЈСТВОТО ИМА АТОПИЧНА БОЛЕСТ) ТРЕБА АВТОМАТСКИ ДА СЕ ИСКЛУЧАТ МЛЕЧНИТЕ ПРОТЕИНИ ОД ИСХРАНАТА

ВИСТИНА: Само 2% од оние кои страдаат од атопија, истовремено се алергични на млечни протеини. Според тоа, не се препорачува рутинска замена на млечни производи кај деца со потенцијални алергии.


МИТ #3 – АЛЕРГИИ НА ОДРЕДЕНИ ВИДОВИ НА ХРАНА ОСТАНУВААТ ЦЕЛ ЖИВОТ

ВИСТИНА: Алергии на одреден тип на храна – како што е егзема, може да исчезнат – детето може да стане толерантно на храна на која предходно реагирало неповолно.